IDEEA JOCULUI

Fotbalul este pasiunea a milioane de oameni din întreaga lume. Să bați mingea cu prietenii este o plăcere însă nu ai mereu la dispoziție două echipe și un teren de fotbal. Pentru zile ploioase sau friguroase, când ai doar cel mai bun prieten alături există fotbalul de masă (varianta nouă a tradiționalului joc „fotbal cu nasturi”). Este un joc ușor de învățat, regulile fiind foarte simple, similare regulilor fotbalului profesionist.
Poți juca în varianta europeană (jocul de bază) sau în varianta braziliană (varianta 12 atingeri).

Cine o să marcheze oare cele mai multe goluri?

Componente (comune pentru ambele variante de joc):

2 porți + portari
baghete pentru mișcare
20 fotbaliști de câmp în două culori
diferite + pliant cu jucători
acest regulament
card „Manager campionat”
terenul de joc.

Componente varianta europeană:

minge tip disc
plăcuță de sector

Componente varianta braziliană:

minge sferică

Montare jucator Montare jucator Montare jucator Play Play Play Play Play Play Play Play Play Upper view

PREGĂTIREA JOCULUI

Se așează terenul de joc pe o suprafață perfect orizontală. Dacă terenul a fost în cutie, lăsați-l aproximativ 10-15 minute ca acesta să se îndrepte. Puneți porțile în pozițiile marcate. Se așează mingea la mijlocul terenului. Fotbaliștii se plasează pe teren în orice configurație strategică cunoscută, de exemplu 4-4-2, 4-3-3 etc. Între doi fotbaliști trebuie să fie minim un spațiu liber egal cu diametrul unui fotbalist.

REGULI DE BAZĂ

Jocul durează 2 reprize a câte 10 minute fiecare. Jocul începe cu o pasă de la mijlocul terenului către jumătatea de teren a adversarului. Fotbaliștii de câmp sau portarii se pot mișca dând cu bobârnacul direct în ei sau prin lansare cu ajutorul baghetelor sau prin apăsare cu unghia degetului.
Fotbaliștii de câmp sau portarii pot lovi mingea o singură dată 1.
Fotbaliștii de câmp se pot muta, prin ridicare, doar când se joacă o abatere.
Fotbalistul, de câmp sau portarul, ieșit de pe suprafața de joc, se repoziționează la marginea terenului pe unde a ieșit.
Portarul devine fotbalist de câmp dacă iese în afara propriului careu mare. În această situație nu are cine să-ți apere poarta, tehnic vorbind ramâi fără portar.
Portarul poate fi mutat, prin ridicare, oriunde în interiorul careului mic, înaintea unui atac la poartă 4.
Portarul trebuie mutat, prin ridicare, pe linia porții dacă mingea este în propriul careu mare 4.
Portarul poate fi mutat, prin ridicare, pe linia porții dacă după o degajare din careul mic nu a depășit limita propriului careu mare. Portarul se poate întoarce înapoi în propriul careu mare doar prin mișcare 2.
Un gol este valabil numai dacă mingea a depășit în totalitate linia porții adverse.
Un gol este valabil numai dacă mingea este în jumătatea de teren a adversarului când ai șutat la poarta lui.
Un gol este valabil numai dacă cei doi jucători au confirmat verbal că sunt gata înainte să se șuteze la poartă.
Un gol a fost înscris. Fotbaliștii de câmp și portarii se vor reașeza fiecare în jumătatea lor de teren.
Opțional fotbaliștii pot fi numerotați. Se poate astfel ține o evidență a faulturilor, iar la a doua abatere, respectivul fotbalist este eliminat.
Nu există ofsaid.

VARIANTA EUROPEANĂ

Fiecare jucător are dreptul la o acțiune pe tura sa. O acțiune poate însemna să lovești mingea de mai multe ori sau doar odată.

Pasa de apropiere

Dacă după ce lovești mingea aceasta ajunge mai aproape de unul din fotbaliștii tăi, mai ai dreptul la încă o lovitură. Poți continua astfel până când mingea: ajunge mai aproape de un fotbalist al adversarului până când deși mingea ajunge mai aproape de unul din fotbaliștii tăi, acesta a atins un fotbalist al adversarului (fault). pasă de sector 3 dacă după ce lovești mingea aceasta ajunge mai aproape de unul din fotbaliștii adversarului dar în zona de sector a unui fotbalist de-al tău, mai ai dreptul la încă o lovitură. Dacă mingea se află în terenul adversarului, atunci poți cere să șutezi la poartă. Dacă șutezi la poartă trebuie să anunți și să aștepți confirmarea verbală a adversarului, înainte să șutezi. Verificarea zonei de sector se face cu plăcuța de sector.

Cele două tipuri de pase pot fi implicate în mai multe tipuri de evenimente pe terenul de joc. Aceste evenimente sunt cauzate de încălcarea regulilor de bază (abateri).

Degajare

Dacă ai șutat la poartă și nu ai dat gol, sau dacă mingea a ieșit în aut de poartă (la poarta adversarului), atunci pierzi posesia mingii și este tura adversarului. Mingea se plasează la limita careului mic. Fotbaliștii ambilor jucători se pot muta, prin ridicare, și repoziționa oriunde pe terenul de joc, dar în afara careului mare de unde se face degajarea. Portarul adversarului dă o pasă de apropiere și dacă mingea ajunge mai aproape de unul din fotbaliștii săi acesta poate continua cu o nouă pasă.

Corner

Dacă ai șutat mingea în aut de poartă (la propria poartă), atunci pierzi posesia mingii și este tura adversarului. Mingea se plasează la colțul terenului și în dreptul său se mută, prin ridicare, un fotbalist, la alegere, de-al adversarului. Nu se repoziționează fotbaliștii vreunui jucător (cu excepția celui care șutează cornerul). Fotbalistul desemnat dă pasă de apropiere și dacă mingea ajunge mai aproape de unul din fotbaliștii săi acesta poate continua cu o nouă pasă. Dacă mingea este în zona de sector a unuia dintre fotbaliștii săi, atunci poate cere să șuteze la poartă.

Aruncare liberă

Dacă ai șutat mingea în aut de margine, atunci pierzi posesia mingii și este tura adversarului. Mingea se plasează în punctul pe unde a părăsit terenul și în dreptul său se mută, prin ridicare, un fotbalist, la alegere, de-al adversarului. Nu se repoziționează fotbaliștii vreunui jucător (cu excepția celui care șutează cornerul). Fotbalistul desemnat dă pasă de apropiere și dacă mingea ajunge mai aproape de unul din fotbaliștii săi, acesta poate continua cu o nouă pasă.

Lovitură liberă

Dacă șutând, ai atins unul din fotbaliștii adversarului sau dacă ai atins mingea cu mână (în afara careului mare), atunci pierzi posesia mingii și este tura adversarului. Mingea se plasează în punctul de fault și în dreptul său se mută, prin ridicare, un fotbalist la alegere, de-al adversarului. În funcție de jumătatea de teren unde ai faultat, repunerea mingii se face prin:

  • Lovitură directă, dacă ai faultat în jumătatea de teren a adversarului. Fotbalistul desemnat dă pasă de apropiere și dacă mingea ajunge mai aproape de unul din fotbaliștii săi acesta poate continua cu o nouă pasă;
  • Lovitură indirectă, dacă ai faultat în jumătatea proprie de teren. Fotbalistul desemnat poate șuta la poartă cu pasă de sector. Poți crea un zid la 15 cm de locul faultului mutând, prin ridicare, fotbaliști de ai tăi. Trebuie de asemenea să muți, prin ridicare, portarul tău și să-l repoziționezi pe linia porții.

Penalti

Dacă șutând, ai atins unul din fotbaliștii adversarului sau dacă ai atins mingea cu mână (în careul mare), atunci pierzi posesia mingii și este tura adversarului. Mingea se plasează în punctul de penalizare și în dreptul său se mută, prin ridicare, un fotbalist, la alegere, de-al adversarului. Fotbaliștii ambilor jucători se pot muta, prin ridicare, și repoziționa oriunde pe terenul de joc, dar în afara careului mare de unde se șutează penaltiul. Trebuie de asemenea să muți, prin ridicare, portarul tău și să-l repoziționezi pe linia porții. Atenție! Trebuie să anunți când șutezi la poartă și să aștepți ca adversarul să fie gata.

VARIANTA BRAZILIANĂ

Se folosesc toate regulile de mai sus cu câteva mici excepții

  • Pe tura ta ai dreptul la maxim 12 pase. Asta înseamnă că poți conducea mingea cu același jucător, prin dribling, sau pasând de la un jucător la altul dar a 12-a pasă trebuie să fie un șut la poartă.
  • Dacă după ce ai atins mingea, ai atins un
    fotbalist al adversarului, din acel moment mai poți să pasezi de maxim 3 ori.
  • Dacă ai atins un fotbalist al adversarului înainte să atingi mingea, atunci este fault și pierzi
    posesia mingii.
  • Portarul nu iese din suprafața careului mare.
  • Zona de sector nu mai este folosită. Important este însă ca mingea să nu atingă adversarul căci vei pierde posesia mingii.
  • Portarul poate fi poziționat oriunde în interiorul careului mare înaintea preluării atacului sau doar în careul mic în cazul unui unui atac la poartă.